En toen?
Onze jongste dochter van 12 danst al een paar weken heerlijk door de kamer. Hey mem doe je ook mee? We dansen samen. Ik doe mijn best om de danspasjes te volgen. Inmiddels kan ik het bijbehorende liedje wel dromen. Gistermorgen was het dan eindelijk zover. De opening van de Kinderboekenweek. Samen met de andere meiden uit groep 8 mocht ze de openingsdans verzorgen. Wat een enthousiasme en pakkend lied. Het zingt van ‘kijk omhoog, pluk de dag, vul de straten met een lach’. Maar ook hoe leuk, het thema van dit jaar ‘en toen?’. De kinderen gaan terug in de tijd. Ze worden aangemoedigd boeken te lezen en zo het verleden te verkennen. De boeken brengen de geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Ze lezen spannende verhalen over ridders, verplaatsen zich in oorlogstijd of komen van alles te weten over de oudheid, zo schrijven de initiatiefnemers.
En toen?
Mem, mem vanavond komt het nieuwste album van ‘Why don’t we’ uit. O zo leuk mem! Ik ga echt kijken. Na het eten komt de keukendeur dicht en is de woonkamer een danszaal. We hadden net in een dagboek Psalm 78 gelezen.
Wij willen het onze kinderen niet onthouden, wij zullen aan het komend geslacht vertellen van de roemrijke, krachtige daden van de Heer, van de wonderen die Hij heeft gedaan.
De psalmen, oud en van toen, toch? Vroeger leerden we ze op school. Begonnen we de kerkdienst met het zingen van een Psalm. Enthousiast werd ik er toen ook niet van. Tot later toen ik omhoog ging kijken en ze mij tot steun werden. In de omstandigheden gaven ze mij richting. Zoals Psalm 121:1-3 omschrijft ‘Ik sla mijn ogen op naar de bergen, van waar komt mijn hulp? Mijn hulp komt van de Heer die Hemel en aarde gemaakt heeft. Hij zal je voet niet doen wankelen. En uit enthousiasme , van wat Gods woord mij had gebracht, vulde ook ik ‘de straten met een lach’. Ik las de kinderen voor uit vele kinderbijbels en boekjes en we schilderden en tekenden ervan. En zo gingen de oude verhalen voor mij maar ook voor de kinderen leven. Ook die verhalen gingen over helden, oorlogen, stormen en woestijntijd. En toen? Hoort de bijbel ook nu nog tot een spannend boek wat in de Kinderboekenweek wordt voorgelezen ? Of heeft het inmiddels de kast moeten verlaten.
En toen?
Vanmorgen vroeg ik aan onze jongste dochter welk liedje van kinderen voor kinderen herinner je je nog het meest uit je jongere jaren. Ze antwoordt; die van kinderen voor kinderen ‘op een onbewoond eiland’. Hey die ken ik ook nog. Plots denk ik terug aan de vraag die ik eens van een coach kreeg ‘je zit op een onbewoond eiland en kijkt terug op je leven, wat hoop je dan tenminste aan de wereld te hebben bijgedragen’. Ik antwoordde toen, ik hoop dat ik tenminste een kind bij Jezus heb gebracht. Waarom? Omdat ik zo mocht ervaren dat Hij mij onvoorwaardelijk liefheeft, dat Hij mij sterk maakt als een boom, en dat Hij is van toen, van nu en van de toekomst. Jezus de hoop, Held in mij. Make Some Noise Kids zingt ervan en vat het voor mij samen ‘God heeft alle macht, oh oooh die power is mijn kracht’. Kinderen voor kinderen zingt deze Kinderboekenweek …
En toen, en toen en toen, nu mogen wij het gaan doen. Kijk omhoog, pluk de dag. Vul de straten met een lach. En van, word een held of kampioen met een kwast of een gitaar maak je al je dromen waar.
Want de tijd blijft niet op je wachten. Dus vertrouw op je krachten dus als we kunnen en willen maken wij verschillen.
Ik kijk omhoog, probeer mijn dromen waar te maken met de kwast, de pen, met creativiteit. Probeer de straten te vullen met een lach. De verhalen uit de bijbel te vertellen, interactief, zodat het verhaal tot leven komt en de ogen van kinderen laat stralen. Maar ik vertrouw daarbij niet op mijn eigen krachten. Mijn hulp komt van de Heer die hemel en aarde gemaakt heeft. En toen? Ik ontwerp beleef & bezinroutes om Gods woord levend te maken en generaties met elkaar te verbinden.
Ik bracht het boekje Psalmen2Go -wandelen met de Schepper uit om op een interactieve manier ‘jouw verhaal’ te laten schrijven aan de hand van Gods verhaal. Ik schreef 2 cursussen schrijfkriebels om schrijven en lezen leuker te maken. Ik wil al mijn creativiteit inzetten om te vertellen van Hij die was, is en komen zal. En toen? Het mooiste compliment wat ik daarvoor kreeg is ‘Je legt het niet op, je laat het ontdekken met creativiteit als middel’.
Kijk jij nog omhoog? Vul jij door Gods woord de straten met een lach? Hoe maak jij verschil, met wat je kan en wil? Doe je mee, lees voor en geef je met enthousiasme door? Dans mee op het lied van de toekomst ‘Jezus, hoop voor de volken’. En toen?