Marian profiel 2017 1

Over mij…

Mijn naam is Marian van der Zwaag-Veenstra. Ik ben gelukkig getrouwd met Marco en samen met onze 5 prachtige kinderen vormen we een compleet gezin.

Als kind verhuisde ik twee keer, op mijn vierde en op mijn tiende. Van een stad naar een klein dorp, naar een ‘forenzen’-dorp.  Samengevat een periode van veel buitenspelen en onbezorgd genieten. Maar ook het ontdekken van loslaten en het opnieuw vinden van vriendschappen en veiligheid in je omgeving. Houvast vond ik  in een overgebleven vriendschap maar ook ontstond er een vriendschap met ‘iets’ waar ik altijd mee in gesprek kon zijn. Dat gaf rust en de moed om steeds het goede van situaties te verwachten. Een pure kwetsbaarheid die mij achteraf bekeken heeft doen groeien in geloof.

Op het voortgezet onderwijs genoot ik van een paar goede vriendschappen. De vriendschap met ‘iets’ bleef en ik begon met dagboekschrijven. Het leren ging me goed af en mijn favoriete vak was handvaardigheid & tekenles. Na de MAVO volgde ik opleiding Middelbaar Laboratorium Onderwijs. Eerst de richting chemie en aansluitend de richting microbiologie. Deze opleidingen sloten aan bij wie ik was. Nauwkeurig, leergierig, sociaal en hart voor de natuur. Bij grote bedrijven als Enna Aerosols, Cordis, Douwe Egberts, Eurofins, Friesland Campina en Vitens mocht ik werken. Hier heb ik ontzettend veel geleerd en tot 2014 was ik zeker op mijn plek.

De vriendschap met “iets” kreeg een naam: ‘God’. Geloven ging leven en werd ‘je weg erdoor vinden in het leven’. Van huisje, boompje, beestje naar gezin, naar wisselende omstandigheden die eenieder kan treffen.

De creativiteit ging ik steeds meer ontdekken. Het tekenen bleef, schilderen kwam erbij en het groeien in creativiteit vond plaats in vele richtingen. In huis, met gezin & familie, in de tuin, op mijn werk, bij school en bij het kinder -en jeugdwerk van de kerk.  Creativiteit, dat hoorde bij mij. Maar ook het contact hierin met mensen. Op de juiste tijd en op de juiste plek genieten van ontmoeting.

Door reorganisaties en flexwerk wisselde ik maar ook mijn man de afgelopen jaren regelmatig van werkgever. De inhoud van mijn functie als laborant veranderde, de eentonigheid ervan raakte me fysiek maar ook geestelijk. Mijn creatieve geest protesteerde en het sociale in mijn werk verdween steeds meer naar de achtergrond. Een periode waarin wij als gezin door de wisselende omstandigheden heen hebben gemerkt dat je sterk kunt zijn als een boom. Psalm 1 uit de bijbel werd een motivator. Steeds weer vonden we houvast in geloof. Er kwamen mensen op ons pad waardoor zich nieuwe wegen openden.

Die weg heet voor mij nu “Goboom – vernieuw, groei & bloei”. Waarin ‘boom’ zich vertaald als een boom gepland aan waterstromen. Welke zich voedt met Levend water, het woord uit de bijbel. Je denken doet vernieuwen. Om zo te groeien en te gaan bloeien. Tot je doel te komen, te ontdekken wie je mag zijn ‘geliefd en uniek’. Maar ook Go ‘Gaan’ en  Boem ! Het hart in beweging zetten. In alles wil ik mensen inspireren met het perspectief van Hoop.

Onderstaande quote’s bevestigen de eerste successen van Goboom.

Gradus Kootstra – Directeur van Cbs de Merlettes: We zijn als school wijs met ‘Goboom’ in de persoon van Marian van der Zwaag

 Birgit Speulman  – Docent en adviseur beeldend cultuuronderwijs, coach Tekenskoalle (KEK): Jij bent wat je verteld. Het geloof zit in je, je legt het de kinderen niet op. De bijbel gebruik je als fundament en inspiratiebron. Van daaruit werk je en geef je de crealessen vorm. De kinderen ervaren jouw enthousiasme en komen graag vertellen over hun werk. Met zorg coördineer en enthousiasmeer je het crealesuur voor de groepen 3 t/m 5.”

Corry Roorda – Deelneemster workshop “schilderen vanuit de Psalmen”: “Marian blijft dichtbij zichzelf en dichtbij God. Ik heb genoten van een verzorgde workshop. Spannend om zonder ervaring te schilderen maar met een geslaagd eindresultaat. Marian benadrukt dat het ook gaat om het proces. Je denken los te laten, je over te geven aan het moment en te ontdekken wat de psalmen jou willen vertellen”.

Jildert van der Zwaag (10 jaar): “Mem doet er alles aan om de creativiteit op scholen door te laten gaan”.